Το τμήμα Οστικής Πυκνομετρίας και Απεικονιστικών μεθόδων λειτουργεί από τo 1979 και ήταν το πρώτο ερευνητικό εργαστήριο στο οποίο εγκαταστάθηκε επίσημα σύστημα προσδιορισμού οστικής πυκνότητας με χρήση ραδιενεργού πηγής (D.P.A) της εταιρείας LUNAR. Στη συνέχεια το σύστημα αυτό αντικαταστάθηκε με νέο, τεχνολογίας ακτίνων-Χ (DXA).
Σήμερα, είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν με επίσημη άδεια λειτουργίας τρία μηχανήματα προσδιορισμού οστικής πυκνότητας:
Ένα (1) σύστημα ολόσωμης απεικόνισης με προβολή και χρήση απορροφησιομετρίας ακτίνων-Χ διπλής ενέργειας (D.E.X.A.), νεώτερης τεχνολογίας της εταιρείας GE, τύπου Prodigy Advance.
Δύο (2) συστήματα απεικόνισης περιφερικών άκρων με δυνατότητα τομογραφικής τεχνικής και χρήση απορροφησιομετρίας ακτίνων-Χ μονής ενέργειας (S.E.X.A.) για προσδιορισμό οστικής πυκνότητας και αντοχής (Περιφερική Ποσοτική Αξονική Τομογραφία - pQCT), της εταιρείας STRATEC, pQCT-XCT 2000 και pQCT XCT-3000.
Με το σύστημα DXA Lunar Prodigy Advance προσδιορίζουμε ποσοτικά την οστική πυκνότητα κυρίως στις περιοχές της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και του αντιβραχίου (συνήθης περιοχές καταγμάτων) καθώς και ολόσωμα (Total body). Διαθέτει επίσης πρωτόκολλα μέτρησης σε περιοχές κοντά σε αρθροπλαστική των ισχίων και πρωτόκολλα μέτρησης πειραματόζωων.
Αναλυτικότερα, το σύστημα D.E.X.A. GE PRODIGY ADVANCE παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες μέτρησης και εκτίμησης:
Εκτίμηση της οστικής πυκνότητας (BMD) σε σημεία του σώματος με κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος (Οσφυϊκή μοίρα, Μηριαίο, Αντιβράχιο)
Ολόσωμη εκτίμηση της ποσότητας του οστού (gr) & BMD (gr/cm2) καθώς και της ποσότητας των μαλακών μορίων στις αντίστοιχες περιοχές ενδιαφέροντος (λίπος, μυϊκή μάζα)
Εκτίμηση της BMD μετά από αρθροπλαστική του ισχίου (παρουσία προθετικού οστικού εμφυτεύματος)
Μορφομετρική ανάλυση στην περιοχή της Σπονδυλικής Στήλης
Αυτόματη μέτρηση του μήκους του άξονα συμμετρίας της κεφαλής του μηριαίου γνωστό ως HAL: Hip Axis Length
Πρωτόκολλο μέτρησης και των δύο ισχίων (Dual Femur) όπου εκτιμάται κατόπιν σύγκρισης αριστερού-δεξιού εάν υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ τους
Μετατροπή της BMD των Ο2-Ο4 καθώς και της BMDtotal στο μηριαίο σε αντίστοιχες τιμές sBMD τις οποίες και συγκρίνουμε με αντίστοιχες τιμές που έχουν εκτιμηθεί από μηχανήματα μέτρησης των εταιρειών Hologic και Norland
Βάση φυσιολογικών δεδομένων για μετρήσεις σε παιδιά (BMD και Ζ-score) ηλικίας 5-19 ετών.
Με την τεχνολογία των μηχανημάτων pQCT, που επίσης διαθέτει το Εργαστήριο, υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα διερεύνησης της εμβιομηχανικής του οστού, καθώς μπορεί να καθορίσει δείκτες ιδιοτήτων του οστού σχετικούς με την αντοχή του.
Με τα 2 τομογραφικά συστήματα pQCT XCT- 2000 και XCT- 3000, που διαθέτουμε, πραγματοποιούμε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στα περιφερικά άκρα, αντιβράχιο και κνήμη καθώς επίσης και σε πειραματόζωα.
Από τις τομές που λαμβάνουμε και αναλύουμε, προσδιορίζουμε τόσο την γεωμετρία όσο και την ποιότητα του οστού, με διαχωρισμό μεταξύ σπογγώδους και φλοιώδους οστού.
Από το 1979 το τμήμα Οστικής Πυκνομετρίας έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες μετρήσεις είτε για τον έλεγχο και παρακολούθηση ασθενών είτε συμμετέχοντας σε Κλινικές Μελέτες και Πρωτόκολλα.
Επίσης έχει εκτελέσει μετρήσεις οστικής πυκνότητας και αντοχής σε πειραματόζωα, για την κάλυψη αντιστοίχων μελετών.
Το τμήμα στελεχώνεται από την Ακτινοφυσικό του Νοσοσκομείου ΚΑΤ και επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου κα. Γιώτα Ράπτου και από τον χειριστή ακτινολογικών μηχανημάτων κ. Γ. Κινικλή .
Ως προς την ποιότητα των μετρήσεων του, ελέγχεται από το πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου IQC.
Ασθενείς που επιθυμούν , μετά από σύσταση του θεράποντα Ιατρού τους, να υποβληθούν σε εξετάσεις σε αυτά τα ειδικά μηχανήματα, μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της γραμματείας του Εργαστηρίου στο τηλ. 210 8018123 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. |