Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικoύ Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια το ΕΕΠΜΣ έχει συμμετοχή σε μία σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, πειραματικών εργασιών, κλινικοεργαστηριακών εργασιών και επιδημιολογικών μελετών τόσο Ελληνικών όσο και Πανευρωπαϊκών, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  1. Η European Prospective Osteoporosis Study (EPOS)
  2. Η ποιότητα της ζωής των ατόμων που συμμετέχουνστη μελέτη με την χρήση ειδικών
  3. Ερωτηματολογίων (QUALEFO)
  4. Η PROFANE, μελέτη που ασχολείται με το θέμα τηςπρόληψης των πτώσεων
  5. Η Δράση της Ενδορρινικής Χορήγησης Καλσιτονίνης Σολομού στην ποιότητα της ζωής και τη λειτουργικότητα οστεοπορωτικών ασθενών με πρόσφατο κάταγμα του κάτω άκρου της κερκίδας
  6. Η Επιδημιολογική Μελέτη των Καταγμάτων του άνω άκρου του μηριαίου Οστού στην Ελλάδα
  7. Μελέτη φυσιολογικών τιμών οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα στον ελληνικό Πληθυσμό
  8. ΘΑΛΗΣ – Ανάπτυξη νέων εκλεκτικών ρυθμιστών του υποδοχέα οιστρογόνων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσης
  9. Ανάπτυξη φυσικών προϊόντων και αναλόγων τους με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης: μεταγραφομική, πρωτεομική και μεταβολομική προσέγγιση
  10. Επιδημιολογική μελέτη της συχνότητας υποβιταμίνωσης D στον Ελληνικό Πληθυσμό
  11. Μελέτη προτύπωσης των βιοχημικών δεικτών CTX και P1NP σε συνεργασία με την International Federation Of Clinical Chemistry (IFCC)
  12. Αυτοοργανούμενες Yδρογέλες για Eγκαψυλίωση Χρωμοφόρων με Βιοϊατρικές Εφαρμογές
  13. Σχεδιασμός και ανάπτυξη συμπληρώματος διατροφής για την οστεοπόρωση μέσω μηχανισμών του εντερικού μικροβιώματος. Μελέτη της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας στο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής

 

Επιπλέον το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος διεξάγει από το έτος 1977 ανά πέντε έτη Πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη της συχνότητας των καταγμάτων αυτών και των παραγόντων που τα προκαλούν, καθώς επίσης των κοινωνικοοικονομικών τους επιπτώσεων.

 

Άλλες σημαντικές μελέτες είναι:

  1. Η δράση της ενδορρινικής καλσιτονίνης σολομού στην πρόληψη της οστικής απώλειας του άκρου της κερκίδας σε οστεοπορωτικούς ασθενείς με κάταγμα Colles.
  2. Οι μεταβολές της ποιότητας ζωής και λειτουργικές και οι διαταραχές σε άτομα με κάταγμα του κάτω άκρου της κερκίδας.
  3. Οι μεταβολές της ποιότητας ζωής και λειτουργικές και οι διαταραχές σε άτομα με κάταγμα του κάτω άκρου της κερκίδας.
  4. Η δράση του εκχυλίσματος ενός φυτικού προϊόντος με οιστρογονική δράση στην οστική πυκνότητα και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ωοθηκεκτομημένων επιμύων.
  5. Η μελέτη του γονιδιώματος Ελληνίδων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ειδικότερα των γονιδίων των υποδοχέων της καλσιτονίνης και των γονιδίων του κολλαγόνου τύπου Ι και ΙΙ.
  6. Η δράση ενός νέου επιλεκτικού τροποποιητή των υποδοχέων των οιστρογόνων (SERM) στην οστική πυκνότητα και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ωοθηκεκτομημένων επιμύων.
  7. Η δράση των αντισυλληπτικών νέου τύπου στην οστική πυκνότητα και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ωοθηκετομημένωνεπιμύων.
  8. Η τρισδιάστατη απεικόνιση των οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων και η ταξινόμηση τους.
  9. Η ανάπτυξη μοντέλου πεπερασμένων στοιχείων (Finite Element Analysis, FEA) οστεοπορωτικών σπονδύλων και προσπάθεια ανεύρεση του κινδύνου ανάπτυξης μελλοντικού κατάγματος ή επιδείνωσής του.
  10. Η δράση του κλάσματος 1-34 της Παραθορμόνης στην οστική πυκνότητα και τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος οστεοπορωτικών γυναικών.
  11. Η μελέτη του γονιδιώματος Ελληνικού πληθυσμού σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σπονδυλικού κατάγματος.
  12. Η μελέτη της επίδρασης της άσκησης στην γεωμετρία του οστού κατά την προεφηβική ηλικία.