Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικoύ Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

  1. Τμήμα Εκπαίδευσης στην Μικροχειρουργική/ Άσκηση Μικροχειρουργικής
    Στο τμήμα αυτό, που στεγάζεται στο πειραματικό χειρουργείο και συνεπικουρείται από την Κλινική Ακρας Χειρός και Μικροαγγειακής Χειρουργικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ, παρέχεται συνεχής εκπαίδευση νέων χειρουργών και ορθοπαιδικών στην τεχνική της μικροαγγειακής χειρουργικής. Το τμήμα διαθέτει επαρκή εξοπλισμό σε χειρουργικά μικροσκόπια και εργαλεία.
  2. Προπτυχιακό Κατεπιλογή Υποχρεωτικό Μάθημα «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών»  (Δ’ Τομέας Χειρουργικής, Κωδικός 500602)
    Το Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» αφορά στις βασικές γνώσεις του μεταβολισμού του οστίτη ιστού και στα μεταβολικά νοσήματα που προκύπτουν από τις διαταραχές αυτού.Υπεύθυνος του Μαθήματος είναι ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ευστάθιος Χρονόπουλος. Διδάσκεται στα εαρινά εξάμηνα: δέκατο και δωδέκατο.
  3. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών»
    Το γνωστικό αντικείμενο των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών αποτελεί ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο τμήμα της παθολογίας του μυοσκελετικού συστήματος και έχει καθιερωθεί στην προπτυχιακή εκπαίδευση του ΕΚΠΑ από το έτος 1985 ως μάθημα επιλογής, από το έτος 2002 σαν εξειδίκευση στο τότε ΠΜΣ Βιοϊατρική Έρευνα  με ειδίκευση στην Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική - Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών και σαν ξεχωριστό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το έτος 2007. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» είναι το μοναδικό, από τα ενεργά ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που σχετίζεται με το μυοσκελετικό σύστημα. Για το λόγο αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υποψηφίους διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, φυσίατροι, ακτινολόγοι κ.ά.) αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας (φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.). Μέχρι και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών είναι πάντοτε διπλάσιος του αριθμού των εισακτέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αλλοδαπή πραγματοποιείται ένα μόνο ΠΜΣ που να σχετίζεται με το μυοσκελετικό σύστημα (Master in Osteoporosis and Metabolic Bone Diseases, University of Brescia). Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΜΣ είναι ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ευστάθιος Χρονόπουλος.
  4. Σεμινάρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
    Τα σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης οργανώνονται από το Εκπαιδευτικό Τμέμα του Εργαστηρίου και διεξάγονται πρωινές ώρες, ημέρα Πέμπτη, στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Π. Λυρίτης». Το αναλυτικό Πρόγραμμα ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Εργαστηρίου.
  5. Αμφιθέτρο «Γεώργιος Π. Λυρίτης»
    Το Αμφιθέατρο του ΕΕΠΜΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΛΥΡΙΤΗΣ» χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια, παραστάσεις, τελετές, απονομές, εκθέσεις. Έχει χωρητικότητα 80 καθήμενων και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, όπως βιντεοπροβολέας, Η/Υ, ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύστημα ηχητικής και μικροφωνικής εγκατάστασης, κλιματισμό, φυσικό και τεχνητό φωτισμό.